Zwitserland in de wachtkamer, Turkije ligt eruit

Zwitserland moet op het EK2020 na drie wedstrijden afwachten of het verder mag gaan in het toernooi. De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic eindigde dankzij een zege op Turkije (3-1) als derde in groep A. Xherdan Shaqiri scoorde twee keer in Bakoe en Steven Zuber verzorgde drie assists.

Met vier punten hebben de Zwitsers een grote kans om als één van de vier beste nummers drie door te gaan naar de achtste finales. Turkije moet na een mislukt toernooi, nul punten en slechts één keer gescoord, naar huis. Feyenoorder Orkun Kökçu kwam als invaller bij Turkije voor de eerste keer dit EK nog even in actie.

Turkije ging furieus van start. In het openingsoffensief kreeg Kaan Ayhan een grote schietkans. Doelman Yann Sommer redde bekwaam. Hij hield na een kwartier ook Mert Müldür van scoren af. Turkije keek toen al tegen een achterstand aan. Haris Seferovic klopte in de 6e minuut doelman Ugurcan Çakir in de verre hoek nadat de Turkse verdediging de bal niet afdoende had weggewerkt.

De Turkse afweer, die tegen Italië (0-3) en Wales (0-2) ook al zeer kwetsbaar oogde, verzuimde in de 26e minuut opnieuw goed in te grijpen. Daardoor kon Shaqiri doeltreffend uithalen (2-0). Hij was kort daarna dicht bij 3-0, maar doelman Çakir wist zijn schot nog net te pareren.

Met de moed der wanhoop wist Turkije na de pauze het eerste doelpunt op dit EK af te dwingen. Verder dan de doeltreffende uithaal van Irfan Kahveci kwamen de Turken echter niet. Zwitserland miste een aantal grote kansen op de derde treffer voordat Shaqiri opnieuw tot scoren kwam. Ploeggenoot Granit Xhaka schoot daarna uit een vrije trap nog op de paal.

In het artikel is informatie van ANP gebruikt.