Oranje ondanks winst in Polen niet naar Final Four Nations League

Proshots

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de Final Four te bereiken van de Nations League. De ploeg van Frank de Boer knokte zich in en tegen Polen naar een knappe 1-2 zege, maar omdat Italië geen fout maakte tegen Bosnië-Herzegovina blijven de Italianen Nederland voor in de poule.

De Boer had eerder al aangekondigd dat hij tegen Polen 'frisse benen' het veld in zou sturen. Hij wijzigde het elftal op vier plaatsen ten opzichte van het gewonnen duel met Bosnië-Herzegovina. Op de backposities maakten Denzel Dumfries en Owen Wijndal plaats voor Patrick van Aanholt en Hans Hateboer, voorin werden Luuk de Jong en Steven Berghuis vervangen door Donyell Malen en Calvin Stengs. Memphis Depay begon daardoor weer in de punt van de aanval.

Oranje, dat inmiddels bekend staat als 'Reparatiebedrijf Oranje', kwam ook in het duel met Polen al vroeg op achterstand. Davy Klaassen kon de opstomende Jamil Jozwiak niet bijhouden en ook Daley Blind kon de Pool vervolgens niet afstoppen. Jozwiak bekroonde zijn goede actie door de bal langs doelman Tim Krul te schuiven.

Het Nederlands elftal kwam zo voor de zeventiende keer op achterstand in de laatste 28 interlands. Onder Koeman incasseerde Oranje in twaalf van de twintig interlands de openingsgoal, onder Lodeweges in één van de twee en onder Frank de Boer in vier van de zes.

Het Nederlands elftal oogde in de eerste helft kwetsbaar achterin, maar tegelijkertijd creëerde het zelf ook genoeg mogelijkheden. Malen kreeg misschien wel de grootste kans op de gelijkmaker. De aanvaller van PSV kon na een klein kwartier vrij inkoppen, maar kon de bal niet genoeg richting geven. Ook Georginio Wijnaldum kreeg een goede kans, maar oog in oog met doelman Lukasz Fabianski kwam hij niet verder dan een rollertje.

Na rust ging Oranje, mét Dumfries die inviel voor de tegenvallende Hateboer, op jacht naar de verdiende gelijkmaker. En ook in de tweede helft kreeg Nederland genoeg kansen, maar onder andere Memphis en Davy Klaassen hadden het vizier niet op scherp. Uiteindelijk lukte het Oranje na 77 minuten wel vanaf de penaltystip. Wijnaldum kreeg een duwtje in de zestienmeter en de scheidsrechter wees naar de stip. Memphis schoot de bal vervolgens onberispelijk hard achter doelman Fabianski.

Niet veel later was het opnieuw raak voor Oranje. Aanvoerder Wijnaldum, die tegen Bosnië-Herzegovina ook al twee keer trefzeker was, kopte knap binnen uit een hoekschop. En zo beloonde Oranje zichzelf in een uitstekende tweede helft, waarin het voortdurend op zoek ging naar doelpunten en maakte het dus opnieuw een achterstand goed.

Ondanks de zege eindigt Nederland op de tweede plek in de poule en komt de ploeg van De Boer volgend seizoen ook weer uit in de League A van de Nations League. Italië dat met 2-0 won van Bosnië-Herzegovina is groepswinnaar en plaatst zich voor de finaleronde. Naast Italië wisten België, Frankrijk en Spanje zich ook te plaatsen voor de Final Four.