Oranje pakt punt in pover debuut Van Gaal

ANP Foto

Het debuut van Louis van Gaal bij zijn derde termijn als bondscoach is uitgelopen in een moeizaam duel bij Noorwegen. Nederland kwam vroeg in het duel op achterstand, maar herstelde dat nog voor rust via Davy Klaassen. In de tweede helft viel er weinig te genieten: 1-1.

Oranje had het lastig doordat de Noren op Erling Braut Håland zich in een soort schildpadformatie voor de eigen zestien hadden opgesteld. Via lange ballen over de Hollandse verdedigingslinie heen probeerden ze de Dortmund-spits in zijn snelheid te benutten. Af en toe had het verdedigende centrum met Stefan de Vrij en de teruggekeerde Virgil van Dijk het daar nog meer dan moeilijk mee ook.

Nadat Håland eerder op de debuterende Justin Bijlow stuitte na een mooie bal van Jens Petter Hauge, was het de superspits die na 20 minuten voor de openingstreffer zorgde. Uit een klutssituatie met Jurriën Timber en Virgil van Dijk wurmde hij de bal langs de Feyenoord-doelman: 0-1.

Van Gaal's Army sloeg na 37 minuten toe. De matig spelende Steven Berghuis bediende Georginio Wijnaldum met een mooie steekpass, waarna Davy Klaassen zijn voorzet binnenschoot: 1-1.

De bondscoach wisselde Berghuis in de rust voor Dortmund-speler Donyell Malen, die de voormalige PSV-linie voorin complementeerde. Maar het bleek lastig om tegen de fysiek sterke Noren de ruimte te vinden achter de linie. Het ontbeerde Oranje aan de creativiteit om echt iets te forceren.

In de allerlaatste seconde kreeg Nederland de allergrootste kans van de tweede helft. Denzel Dumfries kreeg de bal in het vijfmetergebied voor zijn voeten, maar een Noorse verdediger schoot zijn doelman te hulp op de lijn.