Mané schiet ver buiten blessuretijd Senegal voorbij Zimbabwe

Senegal is in de allerlaatste seconde van de wedstrijd door het oog van de naald gekropen tegen Zimbabwe. De grote ster van Liverpool, Sadio Mané benutte in de 97e minuut een goedkoop gegeven penalty, terwijl er slechts vier minuten blessuretijd werden bijgeteld.

Titelfavoriet Senegal heeft heel erg veel moeite met Zimbabwe. De Senegalezen winnen traditiegetrouw de eerste groepswedstrijd op de Afrika Cup, maar moeten daar dit keer heel diep voor gaan. Met onder andere Mané (Liverpool), Sarr (Bayern Munchen), Dia (Villarreal), Diallo en Gueye (beiden PSG) in de basis, maar zonder Chelsea-doelman Edouard Mendy en Napoli-verdediger Koulibaly trad Senegal niet op volle oorlogsterkte aan. De favoriet voor de groepswinst kreeg te maken met een enorme corona-uitbraak en mistte elf spelers.

Eigenlijk gebeurt er vrij weinig tot en met de laatste officieel gespeelde minuut van de wedstrijd. In de 95e minuut, terwijl er slechts vier minuten worden bijgeteld, schiet invaller Papa Gueye op de hand van de inglijdende Zimbabwaan Kelvin Madzongwe. Scheidsrechter Escobar twijfelt niet en wijst terecht resoluut naar de stip. Voor sterspeler Sadio Mané een koud kunstje en ramt de bal achter de kansloze keeper Mhari. Tijd voor een tegenaanval is er niet . Na de aftrap wordt nog meteen op doel geschoten, maar voordat de bal de grond heeft geraakt, heeft de arbiter uit Guatemala al op zijn fluit geblazen voor het einde van de wedstrijd.

Senegal gaat dus na de eerste wedstrijd aan de leiding in Groep B van de Afrika Cup.

Guinee wint van Malawi

De andere wedstrijd in Groep B ging tussen Guinee en Malawi. Uiteindelijk won Guinee de wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van Issiaga Sylla.