Gambia debuteert met zege op Mauritanië op Afrika Cup

Gambia heeft het in de allereerste wedstrijd ooit op de Afrika Cup tot een zege geschopt. In een verlaat duel werd Mauritanië opzij gezet en zoals wel vaker dit toernooi was één doelpunt genoeg voor de overwinning: 1-0. De debutant gaat in de poule aan kop met Mali, dat in een opmerkelijk duel van Tunesië won.

Chaos zet zich voort

Het is geen saaie dag op de Afrika Cup. Na de rel rondom het te vroeg affluiten van de scheidsrechter bij het duel van de groepsgenoten, moest dit affiche drie kwartier worden uitgesteld. Toen de landen uiteindelijk klaar stonden voor de volksliederen, startte de organisatie meerdere malen het verkeerde volkslied van Mauritanië in. Het West-Afrikaanse land kreeg de boodschap om a capalla te zingen, maar dat kwam niet aan bij de spelers. Mauritanië moest het doen met een applausje van het publiek, terwijl de tegenstanders vervolgens wel uit volle borst mee konden zingen.

Wellicht een extra steuntje in de rug voor de nummer 150 van de FIFA-Wereldranglijst, het laagst geklasseerde land van het toernooi. Al na negen minuten schoot Abdoulie Jallow zichzelf op heerlijke wijze de geschiedenisboeken in, door de eerste goal ooit te maken op de Afrika Cup voor Gambia. De 23-jarige aanvaller poeierde van buiten het zestienmetergebied raak. Aardig combinatiespel van Mauritanië leverde wat kansjes op, maar in het eerste helft bleef het bij één doelpunt.

Eerste overwinning

Gambia kwam met hernieuwde energie uit de kleedkamer en de centrale verdediger Omar Colley verzaakte het om vrij in te koppen. De West-Afrikaanse derby werd gestabiliseerd, tot de slotfase. Mauritanië stuurde iedereen naar voren, waarna de keeper in de counter een tweede tegentreffer voorkwam toen er drie Gambianen op hem afstormden.

Zo debuteert Gambia uitstekend op de Afrika Cup. Het land gaat nu samen op kop met Mali, dat in poule F met dezelfde cijfers een overwinning boekte op Tunesië.