Guinee-Bissau komt ondanks enorme kansen niet tot scoren tegen Soedan

Soedan en Guinee-Bissau zijn in hun eerste duel op de Afrika Cup niet tot doelpunten gekomen. Door het gelijkspel gaat Nigeria alleen op kop in poule D na de overwinning op Egypte. Een tam duel eindigde met een spektaculaire slotfase, waarin Guinee-Bissau de punten had moeten pakken, maar ook een strafschop ging er niet in: 0-0.

Soedan onder druk

Doelpunten vallen nog niet als rijpe appelen in het toernooi tot dusver. In acht van van de negen confrontaties viel er maximaal één goal. Soedan, dat zich ten koste van Zuid-Afrika had gekwalificeerd, had de vijf wedstrijden hiervoor ook al niet gescoord, waardoor Guinee-Bissau favoriet was. Ook op basis van de laatste confrontatie, die vorig jaar met 4-2 gewonnen werd, ondanks een enorm verschil in inwonersaantallen.

Veel internationals van Guinee-Bissau komen uit in de Portugese competitie, maar het was nog zoeken in de openingsfase voor de West-Afrikanen. Soedan, met de helft van de basisklanten uitkomend voor Al-Hilal Club in eigen land, zorgde voor de eerste dreiging met een schot van afstand.

De langste man op het veld, Jo Mendes, mocht aan de andere kant vervolgens vrij inkoppen. De keeper en de paal voorkwamen echter een vroege achterstand voor de Oost-Afrikanen. Toch bleef er enige druk op het doel van Ali Abu-Eshrein (32), die vijf jaar geleden pas bedacht om te gaan voetballen, maar inmiddels niet meer weg te denken is tussen de palen en een hoofdrol speelde deze wedstrijd. Op slag van rust wist de gevaarlijkste man bij Soedan, Mohammed Abdelrahman, bijna de score te openen met een afstandsschot.

Spektakel in slotfase

De laatste keer dat Soedan de nul had gehouden in de Afrika Cup was 52 jaar geleden, toen won het als gastland in de finale met 1-0 van Ghana, wat de enige titel betekende. Nu leek het weer tot een tegendoelpunt te komen, toen Abu-Eshrein de doorgebroken invaller Steve Ambri neerhaalde in de zestien. Dé man van Guinee-Bissau, Pelé (AS Monaco), mistte de penalty, en ook de meerdere rebounds gingen er via de lat en de paal niet in. Abu-Eshrein graaide even later volledig mis, maar Guinee-Bissau mistte de enorme kansen die volgden, inclusief een vrije kopbal in de laatste minuut.

In de andere wedstrijd in poule D ging Nigeria er met de drie punten vandoor. Recordwinnaar Egypte kon met sterspeler Mohamed Salah niks forceren. In potentie gaat er slechts één land uit de groep naar huis. De beste vier nummers drie (van de zes) gaan ook naar de achtste finales.