Kaapverdië boekt kleine zege op 10 van Ethiopië

Kaapverdië is met een overwinning op Ethiopië goed aan de Afrika Cup begonnen. Het land gaat in poule A aan kop met Kameroen, dat in het openingsduel ook een zege boekte. Nadat Ethiopië na 10 minuten al rood pakte, kwamen de Blauwe Haaien geen moment meer in de problemen, al vergaten ze de voorsprong uit te breiden: 1-0.

De eilandengroep kan vanuit Nederland rekenen op een hoop steun van onder meer een hechte gemeenschap uit Rotterdam. Zo stonden er ook drie spelers in de basis die de Nederlandse havenstad als geboorteplaats in hun paspoort hebben staan. Van aanvallers Garry Mendes Rodrigues en Jamiro Monteiro en middenvelder Jeffry Fortes is alleen de laatste nog actief in Nederland (bij De Graafschap). Zij kregen een plekje in een geïmproviseerde opstelling na coronagevallen binnen de selectie en maar zes wisselspelers op de bank.

Eén kans is genoeg

Kaapverdië kreeg in de Kameroense hoofdstad Yaoundé na 10 minuten al een flinke zet in de rug. De doorgebroken spits Júlio Tavares kreeg de volle laag van Bayeh Yared, die na inmenging van de VAR met rood van het veld werd gestuurd. Een ideale situatie dus voor de Blauwe Haaien, die in eerste instantie zelf niks creëerden, al schoot de tegenstander de bal op eigen paal. In de extra tijd van de eerste helft was het dan toch raak: Tavares kopte van dichtbij de openingstreffer binnen op aangeven van Rodrigues.

Na rust zette Kaapverdië niet echt door, maar kwam het ook niet meer in de problemen. In dezelfde poule A eindigde het openingsduel tussen gastland Kameroen en Burkina Faso in 2-1 in het voordeel van het gastland. In potentie zou er maar één land uit deze poule af kunnen vallen. De beste vier nummers drie van de zes plaatsen zich ook voor de achtste finales.