Gastland Kameroen opent Afrika Cup ondanks slippertje Onana met zege op gehavend Burkina Faso

Kameroen is met een zege aan de Afrika Cup in eigen land begonnen. Na een vrolijke openingscerenomie werd het startsein gegeven voor de 33e editie, waarna het gastland dankzij twee penalty's de eerste overwinning binnenhaalde. Een gehavend Burkina Faso begon nog goed aan de wedstrijd, maar moest toch buigen de ploeg van Ajax-keeper André Onana: 2-1.

Kameroen eindelijk gastheer

In het hagelnieuwe Olembe stadion, dat plaats biedt aan 60.000 toeschouwers, ging de eerste wedstrijd van het toernooi van start. Aanvankelijk was Kameroen gastheer van de editie van 2019, maar Egypte nam het stokje over omdat het land niet genoeg was voorbereid. Kameroen kreeg de verantwoordelijkheid voor de huidige editie, die door de coronapandemie een jaar werd uitgesteld. Nu ging het continentaal zo belangrijke toernooi dan eindelijk van start in 'Klein Afrika', na een vrolijke openingsceremonie met een uitzinnige menigte waarin traditioneel veel gedanst werd.

Het startsein was nog maar net gegeven of Steeve Yago kwam genadig weg met geel na een harde tackle op Collins Fai van Kameroen, dat steevast tot de favorieten behoort voor de eindzege, maar deze rol in 2019 niet kon waarmaken. De Ontembare Leeuwen strandden al in de achtste finale, waarin Nigeria te sterk was, waarna eindverantwoordelijken Clarence Seedorf en Patrick Kluivert werden ontslagen. Kameroen, dat het toernooi in totaal vijf keer won - voor het laatst in 2017 - behoort tot de groep outsiders voor de Afrikaanse titel bij de bookmakers. De hoop van de natie leek gevestigd op Ajax-doelman André Onana en Bayern München-aanvaller Eric Maxim Choupo-Moting, maar die laatste begon op de bank.

De voorhoede bestond in plaats daarvan uit Karl Toko Ekambi en Vincent Aboubakar en die laatste leverde het eerste schot af richting het doel van een gehavend Burkina Faso. Sterspeler en ex-Ajacied Bertrand Traoré had zich de dag voor de wedstrijd nog kwaad gemaakt over het testbeleid van de organisatie. Zijn ploeg mistte zeker vier spelers en de hoofdcoach door positieve antigeentesten. Daarnaast moest het land bij vertrek van het voorbereidende trainingskamp in Abu Dhabi ook al drie spelers achterlaten.

De Afrikaanse voetbalbond CAF wil de wedstrijden echter koste wat kost laten doorgaan. Als een land minimaal elf spelers heeft, ongeacht of daar een keeper bij zit, dan moet er gespeeld worden.

Onana grijpt mis

Het zal de gemoederen nog veel bezig houden dit toernooi. Voor nu leek het dus overleven voor de 'bezoekers', maar het tegendeel bleek waar. Met een half uur speeltijd op de klok was het na drie pogingen binnen één minuut scheepsrecht voor Burkina Faso. Dankzij Onana die zich helemaal verkeek op een voorzet, kon Gustavo Sangaré op aangeven van Bertrand Traoré binnenwerken. Traoré deed niet veel later zijn assist teniet door onhandig een strafschop te veroorzaken. De aanwezige VAR deed na twee toegestane keiharde tackles de oogkleppen eindelijk af en Aboubakar faalde niet vanaf de stip.

Even later mocht de spits van Al-Nassr Riad weer aanleggen, na een onwaarschijnlijke tackle van Issoufou Dayo, die nog durfde te protesteren. Wederom werd sluitpost Hervé Koffi verschalkt en daarmee ging Kameroen met een voorsprong rusten, terwijl het gloednieuwe slagveld na de ceremonie en alle slidings al flink toegetakeld bleek.

Na de nodige verkoelende dranken - het was 29 graden in hoofdstad Yaoundé - was het eenrichtingsverkeer. Aboubakar dacht na een uurtje zijn derde te maken, maar na minutenlang wikken en wegen gooide de VAR vanwege buitenspel roet in het eten. De spits ging alsnog gretig op zoek naar een hattrick, waardoor hij even later de ingevallen Choupo-Moting over het hoofd zag en zelf hoog over schoot.

Kameroen leidt dankzij de zege in groep A, waarin ook Kaapverdië en Ethiopië zitten. Die komen later op de avond tegen elkaar in actie. Voor Burkina Faso is het nog lang niet voorbij: vier van de zes beste nummers drie gaan ook door.