Ajax en Haller maken gehakt van Sporting

Pro Shots

Ajax heeft in de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Champions League met liefst 5-1 gewonnen van Sporting Clube de Portugal. In Lissabon was Sébastien Haller de grote man. De spits van Ajax scoorde vier keer.

Flitsend begin

Ajax begon wervelend in het Estádio José Alvalade. Al na twee miniuten stond de 1-0 op het bord. Antony kwam naar binnen en schoot de bal via een Sporting-verdediger tegen de paal. Haller was er als de kippen bij om de bal in het lege doel te koppen. Hetzelfde koppel was verantwoordelijk voor de 2-0, zeven minuten later. Antony profiteerde van defensief geschutter en gaf de bal perfect af op Haller, die de bal kon binnenglijden.

In de 33ste minuut deed Sporting wat terug, al had het daar wel Ajax-doelman Remko Pasveer voor nodig. De ervaren doelman liet de bal bij de eerste paal door zijn handschoenen glippen. Dat leek de opmaat naar een comeback, maar zes minuten later maakte Steven Berghuis een einde aan die illusie. De man waar zoveel over werd gezegd en geschreven deze zomer nam een pass van Ryan Gravenberch goed mee en rondde beheerst af. Het is de eerste treffer van Berghuis in een Ajaxshirt.

Hallershow compleet

De tweede helft begon voor Ajax met een behoorlijk schrikmoment want Paulinho leek prachting binnen te koppen en Sporting wederom terug in de wedstrijd te krijgen. De spits stond echter net buitenspel en dus keurde de VAR de goal af. Hierna was het tijd voor de grote Hallershow.

Want vier minuten na de afgekeurde goal van Paulinho zette Haller alweer de 4-1 op het scorebord. Weer was Antony goud waard. De Braziliaan kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebied en gaf met de buitenkant van zijn linkerschoen een heerlijke voorzet. Haller stond weer scherp voor de goal en maakte zijn hattrick compleet.

En de koek was nog niet op voor Ajax en Haller die in de 63ste minuut ook nog de 5-1 maakte. Dit keer geen assist van Antony, maar nu mocht Noussair Mazraoui een duit in het zakje doen. De back speelde Haller strak aan, de international van Ivoorkust nam goed aan en schoot binnen.

Dortmund wint ook

Borussia Dortmund is in poule C van de Champions League, met ook Ajax, voortvarend van start gegaan. De Duitse ploeg versloeg Besiktas in Istanbul met 2-1. Bij de rust leidden de bezoekers al met 2-0. Het doelpunt van de thuisclub viel ver in de extra tijd.

Dortmund kwam in de 20e minuut bij de eerste serieuze doelpoging tot scoren. Thomas Meunier tikte op de rechterflank een diagonale pass meteen door op de Engelse tiener Jude Bellingham, die de bal handig meenam en doeltreffend uithaalde door de benen van keeper Ersin Destanoglu (0-1). Daarna lieten Erling Haaland, op aangeven van Donyell Malen, en Marco Reus kansen op 0-2 liggen.

Vlak voor de rust kwam Haaland alsnog met een intikker tot scoren na goed voorbereidend werk van Bellingham. Het was zijn 21e goal in de Champions League in nog maar zeventien duels. Daarmee is hij de onbetwiste recordhouder. Ruud van Nistelrooij, de nummer 2 in deze rangschikking, scoorde voor de 21e keer in de Champions League in zijn 27e wedstrijd.

Na de rust bleef Dortmund mede dankzij de Zwitserse doelman Gregor Kobel goed overeind. Malen ging in de 70e minuut naar de kant. Diep in de extra tijd trof Francisco Montero met een kopbal nog doel namens Besiktas, maar daarna was er te weinig tijd over om ook de gelijkmaker nog af te dwingen.

Dortmund treft op 19 oktober Ajax in Amsterdam voor de eerste keer in deze poule.