Doelpuntrijk slot net niet voldoende voor groepswinst Oranje

ANP

Nederland heeft als nummer twee van de groep de kwartfinale bereikt door een 1-4 overwinning op Zwitserland. De winst kwam moeizaam tot stand. Door een sterke slotfase kwam Oranje nog dicht in de buurt van de groepswinst. Doordat Zweden met ruime cijfers won van Portugal (5-0) speelt Oranje in de kwartfinale tegen Frankrijk.

In de openingsfase was Zwitserland de bovenliggende partij. Oranje werd teruggedrongen tot de eigen helft door het aanvalsspel van de Zwitsers. Het leidde ook tot een gevaarlijke doelpoging van Sandy Maendly na ruim tien minuten. Met een schitterende zweefduik richting de rechter bovenhoek hield Daphne van Domselaar haar doel schoon. Nederland kwam de openingsfase zonder kleerscheuren door en werd voor het eerst dreigend via Lineth Beerensteyn.

ANP

Na een onderschepping van Sherida Spits kon Beerensteyn alleen op doelvrouw Gaëlle Thalmann af, die haar de scoringskans ontnam. Thalman tikte de bal tegen de voet van Beerensteyn en daarvoor legde Iuliana Elena Demetrescu op de stip. De beslissing werd echter teruggedraaid door de VAR. De mogelijkheid voor Beerensteyn gaf Oranje meer vertrouwen. Niet veel later kreeg Jackie Groenen een goede schietkans, maar haar inzet ging recht op Thalmann af.

Met één vuist hield Thalmann in de 34e minuut ook Lieke Martens van scoren af. De kopbal van de PSG-speelster werd overgetikt door de Zwitserse. Een levendige eerste helft, maar gescoord werd er niet. Al vroeg in de tweede helft kwam daar verandering in. Stephanie van der Gragt kopte de bal richting de verre hoek. In een poging om de bal voor de lijn weg te halen werkte Ana-Maria Crnogorčević in eigen doel. Een fortuinlijke en broodnodige voorsprong voor de ploeg van Parsons. Zeker omdat Zweden, concurrent in strijd om de groepswinst, al met 3-0 voor stond bij rust tegen Portugal.

Oranje komt ijzersterk terug van tegenslag

De hoop om nog kans te maken op de groepswinst vervloog al snel, want vier minuten later maakte Zwitserland gelijk. Géraldine Reuteler schoof van dichtbij binnen. Zwitserland ging op zoek naar de 2-1, maar stuitte op een uitblinkende Van Domselaar. De keepster van FC Twente hield haar ploeg in een moeilijke fase op de been met een aantal uitstekende reddingen.

Blijdschap bij Victoria Pelova nadat ze haar ploeg op 1-3 heeft gezet tegen Zwitserland.
Pro Shots

Het spel bleef op en neer golfen. Na een trits kansen voor de Zwitsers en dito reddingen van Van Domselaar toonde Oranje zich uiterst effectief. In de 83e minuut kopte invaller Romée Leuchter raak uit een voorzet van Lynn Wilms. Daarmee was het verzet van de Zwitsers gebroken en kwam het geloof in de groepwinst bij Oranje weer terug. In de 89e minuut gooide Victoria Pelova de wedstrijd in het slot. Daar bleef het niet bij. In de 95e minuut tekende opnieuw Leuchter voor de 4-1. Een inzet op de paal weerhield haar van een loepzuivere hattrick én de groepswinst.

Zweden heeft geen kind aan Portugal

Nederland eindigt als tweede in de groep neemt het in de kwartfinale op tegen Frankrijk, omdat Zweden geen kind had aan Portugal: 5-0.  Filippa Angeldal was voor rust twee keer trefzeker. Een eigen doelpunt van Carole Costa zorgde voor een comfortabele 3-0 voorsprong. Kosovare Asllani en Stina Blackstenius scoorden na rust en bepaalden de eindstand op 5-0.