Zweden zet grote stap naar kwartfinale met zege op Zwitserland

ANP

Zweden heeft met een 2-1 zege op Zwitserland een grote stap gezet naar de kwartfinale. Fridolina Rolfö had met een doelpunt en een assist een groot aandeel in de zege op de Zwitsers, die moeizaam tot stand kwam. Zweden is nu met vier punten koploper in de groep van Nederland, dat later op de avond in actie komt tegen Portugal.

In de eerste helft kon Zweden de hoge verwachtingen niet waarmaken. De ploeg van Peter Gerhardsson leek na tien minuten zelfs op achterstand te komen. Een onhandige botsing tussen Magdalena Eriksson en Noelle Maritz werd door scheidsrechter Marta Huerta de Aza beoordeeld als een strafschop. De beslissing werd teruggedraaid na ingrijpen van de VAR. Het was het grootste moment van opwinding na 45 minuten voetbal in Sheffield.

Zweden komt sterker uit de kleedkamer

Zweden begon de tweede helft opportunistischer, wat leidde tot gevaar voor het Zwitserse doel. Een aanval die dwars door de defensie van Zwitserland sneed leverde in de 53e minuut de voorsprong op. Fridolina Rolfö was het eindstation. De speelster van Barcelona schoof de bal in de korte hoek binnen. Slechts twee minuten later kwam Zwitserland op gelijke hoogte. Een voorzet vanaf de rechterflank werd niet goed verwerkt door Hedvig Lindahl. Ramona Bachman pikte de bal randje zestien op en schoot in de verre hoek raak.

In de slotfase trok de nummer twee van de FIFA-ranking de wedstrijd naar zich toe via Hanna Bennison, de jongste speelster van de Zweedse selectie. In de 79e minuut knalde ze op aangeven van Rolfö de 2-1 tegen de touwen. Zweden scoorden vervolgens nog twee keer, maar de uitslag viel niet hoger uit omdat beide doelpunten werden afgekeurd wegens buitenspel.

Na het eerdere gelijkspel tegen Nederland gaat Zweden nu met vier punten aan de leiding in groep C. De ploeg van Mark Parsons kan op gelijke hoogte komen met Zweden als er woensdagavond gewonnen wordt van Portugal.