New York City FC schrijft geschiedenis met Conference Final Game na spektakelstuk

Voor New York City FC is 1 december een dag voor in de geschiedenisboeken. De ploeg van de Noorse coach Ronny Deila bereikte voor het eerst in de geschiedenis de finale van de Eastern Conference door koploper New England Revolution te verslaan in een spektakelstuk. Na een 2-2 stand na 120 minuten, waarin er nog twee keer gescoord werd in de verlenging, won de uitploeg in Foxborough na strafschoppen. 

Sean Johnson werd als doelman van New York de grote held. De Amerikaan stopte de strafschop van de Poolse topscorer van New England Revolution: Adam Buksa. Aangezien Matt Turner, zijn collega aan de andere kant, dat niet deed bij vijf strafschoppen van New York ging de ploeg voor het eerst in de zes jaar lange clubgeschiedenis door naar de Conference Final Game van de Eastern Conference. Daarin treft het Philadelphia Union, dat tweede werd in de Eastern Conference.

Dave van den Bergh

New England Revolution, waar oud-Utrecht-speler Dave van den Bergh fungeert als assistent, was de absolute topfavoriet voor de MLS-titel. De club van Bruce Arena was zwaar de betere in de reguliere competitie en eindigde de Eastern Conference met een voorsprong van 19 punten op Philadelphia, dat dan weer drie punten meer had dan New York. 

De ploeg uit Foxborough keek in de kwartfinale van de play-offs al na drie minuten tegen een achterstand aan nadat Tayvon Gray op rechts alle ruimte kreeg om een ploeggenoot uit te zoeken en die in Santiago Rodríguez vond: 0-1. De Uruguayaan schoot hard in de bovenhoek raak. Toch duurde die voorsprong niet lang. Adam Buksa, met 16 goals clubtopscorer, vond 6 minuten later het net na een mooie vrije trap van aanvoerder Carles Gil. 

Rood voor MLS-topscorer

In de verlenging was het Valentín Castellanos, MLS-topscorer van dit seizoen met 21 treffers, die een voorzet van Gudmundur Thórarinsson tegen het net kopte. Maar de Argentijn kon zich vervolgens niet beheersen, haalde snoeihard uit op een middenvelder Wilfrid Kaptoum en kreeg terecht zijn tweede gele kaart. Castellanos mist dus de eerste conference finale van zijn ploeg. Met een man meer lukte het New England vervolgens om via Club Brugge-aankoop Tajon Buchanan nog op 2-2 te komen, maar in de strafschoppenserie ging het toch nog mis. 

Mocht New York het Philadelphia Union van oud-Heraclied Jamiro Monteiro verslaan dan wacht de winnaar van de Western Conference Final Game tussen Portland Timbers en Real Salt Lake in de MLS Final. De winnaar daarvan kroont zich tot kampioen van Amerika.