Sarina Wiegman schrijft geschiedenis door bereiken tweede WK-finale met Engeland

ANP

Engeland staat in de WK-finale dankzij een 1-3 overwinning op Australië. Het land treft Spanje in de finale die zondag om 12.00 uur wordt gespeeld. LAND treft zaterdag Zweden in een duel om de derde plaats.

Het behalen van de finale is voor Sarina Wiegman een record. Ze is de eerste trainer die met twee verschillende landen een WK-finale haalt, in het mannen- en vrouwenvoetbal.

De wedstrijd in het Accor Stadion was uitverkocht, 83.500 mensen zaten op de tribune. Australië begon zonder centrale verdediger Alanna Kennedy, die was ziek. Sam Kerr begon voor het eerst dit toernooi in de basis, de Chelsea-spits kampte de laatste weken met een enkelblessure.

Engeland begon sterk aan de wedstrijd, de ploeg was ruim de dominante partij. Australië speelde op de counter. De Australiërs kwamen een paar keer tot aanvallen, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. Sam Kerr kreeg een grote kans, maar bleek buitenspel te staan. 

Net nadat Australië in de wedstrijd begon te komen, wist Engeland door de dichte verdediging van het gastland te spelen. Lauren Hemp hield de bal knap binnen. Alessia Russo legde de bal terug, Lauren Hemp stapte over de bal heen en Ella Toone schoot de bal in de rechterbovenhoek. Keeper Mackenzie Arnold had het nakijken. 

ANP

Engeland ging de kleedkamer in met een 0-1 voorsprong en kwam onveranderd de kleedkamer in. Zowel qua elftal, als qua spel. Engeland bleef de wedstrijd domineren. Lauren Hemp schoot op doel, maar het schot was houdbaar voor keeper Arnold.

Wereldgoal Kerr

Engeland domineerde, maar Australië beschikt over een geheim wapen: Sam Kerr. Alessia Russo verloor de bal, waarna Katrina Gorry de bal bij Sam Kerr kreeg. De spits schoot van ver buiten de zestien de bal in de kruising en maakte zo een wereldgoal.

Nog geen twee minuten na een grote kans van Russio, gaf verdediger Millie Bright een hoge bal op Lauren Hemp. Ellie Carpenter leek de bal van de Engelse aanvaller af te kunnen pakken, maar ze raakte de controle kwijt. Zo kon Lauren Hemp de 1-2 maken.

Daarna zette Australië aan. Dat zorgde in de 81ste minuut direct voor een kopkans. Seconden later kreeg Cortnee Vine een grote kans, maar Mary Earps wist de bal met moeite uit haar doel te houden.

Het aanvallende spel van Australië bleek tevergeefs. Alessia Russo herstelde haar eerdere fout door te scoren na een no look-pass van Lauren Hemp. Daarmee was Engeland zeker van een plek in de finale, die zondag zal worden gespeeld.