Oranje verschalkt Rode Duivels na een masterclass

Pro Shots

Nederland heeft België voorzien in een lesje voetbal. Het elftal van Louis van Gaal was tactisch meer dan in orde en liet de Rode Duivels geen kans op een goed resultaat. Zelf kwam Oranje tot vier doelpunten tegen de nummer twee van de wereld: 1-4. Daardoor wint Nederland voor het eerst in 25 jaar de Derby der Lage Landen.

De openingsfase hield niet over qua tempo. Zowel België als Nederland had moeite om tot goede aanvallen te komen. De energie ontbrak, de passie en inzet om het Koning Boudewijnstadion uit zijn voegen te laten barsten leek op het veld ook niet aanwezig na een lang seizoen. Uit dat trage spel ontstonden desondanks dotten van kansen. Timothy Castagne kon namens de Rode Duivels na 13 minuten doorlopen richting het doel van Jasper Cillessen en de uithaal van de back van Leicester City spatte uiteen op de paal.

Een zeldzame fout van Kevin De Bruyne leverde een paar minuten later een geweldige mogelijkheid voor Steven Berghuis op. De speler van Ajax die zichzelf terugvond als centrale middenvelder liep na goede druk van Steven Bergwijn door op Mignolet, maar de keeper van België parreerde zijn schot, waarna deze over de doel vloog. Uit de gegeven corner na dat schot was het Memphis Depay die voor het eerst vrij kon uithalen, maar de Barcelona-aanvaller schoot rakelings naast.

De Rode Duivels moesten na 25 minuten verder zonder de beste doelpuntenmaker uit de geschiedenis van het land. Romelu Lukaku raakte met Nathan Aké verwikkeld in een sprintstrijd richting Nederlands doel, waarbij uiteindelijk beiden naar de grond gingen. Lukaku hield aan dat duel het meeste schade over en moest zich vervolgens laten wisselen. Met het uitvallen van de spits ging het bij Nederland beter lopen. Althans, bij de tegenstander vooral slechter. Slordigheden op het middenveld en achterin zorgden ervoor dat zowel Daley Blind als Memphis opnieuw kansen kreeg tot uithalen. Veel scheelde het allemaal niet, maar gescoord werd er in het eerste half uur niet.

Tien minuten later was het raak. Bergwijn draaide zichzelf op een meter of 28 knap vrij uit de druk van verschillende Belgen. De Tottenham Hotspur-aanvaller zag vervolgens kans verwoestend uit te halen, waarna de bal met een vliegende vaart achter Mignolet vloeg: 0-1. Luttele minuten later leek Oranje ook nog een penalty te krijgen nadat Denzel Dumfries opnieuw doorbrak aan de rechterflank, De back van Inter probeerde de bal voor te geven, maar leek de bal tegen de hand van Castagne aan te schieten. Scheidsrechter José María Sánchez Martínez kende een strafschop toe, maar de VAR constateerde dat de arm van de Belgische back niet was geraakt, waarna de keuze van de Spaanse scheids werd teruggedraaid.

Vijf minuten na rust verdubbelde Oranje de score wél. Davy Klaassen ontfutselde de bal op het middenveld, waarna Berghuis mmeteen met een steekbal kwam. Nadat Memphis daarin de sterkste voorin bleef, was hij vervolgens ook nog koel in de afronding. Een droge knal in de lange hoek liet Mignolet kansloos: 0-2. Vervolgens bleek de ploeg van Van Gaal het overmeesteren ook onder controle te hebben. Na 62 minuten kreeg Berghuis alle tijd rand zestien zijn traptechniek te tonen aan het Belgische voetbalpubliek. Waar Mignolet dat nog kon keren, belandde de bal voor Blind, die met een pass over de grond de andere opkomende back makkelijk vond. Voor een leeg doel werkte Dumfries zijn vierde interlandgoal binnen: 0-3.

Daar bleef het niet bij. Een lange bal van Virgil van Dijk werd door - opnieuw - Blind goed verlengd, waarna Memphis er opnieuw met de bal vandoor kon. Nadat hij de bal op zijn knie liet landen liet hij Mignolet opnieuw kansloos op zijn inzet. Daarmee passeerde de Barcelona-aanvaller Patrick Kluivert als nummer drie op de topscorersranglijst aller tijden van Oranje en staat hij nog maar een goal achter Klaas Jan Hunterlaar - de nummer twee.

België drong vervolgens serieus aan om in ieder geval een treffer te maken. Daarin leken de Rode Duivels te slagen, maar een treffer van Castagne werd afgekeurd vanwege buitenspel. In de slot minuut was het echter wel raak. Michy Batshuayi werkte in de 92ste minuut een voorzet van Toby Alderweireld binnen.