Senegal met veel moeite langs 9 man Kaapverdië

Pro Shots

Het sprookje van het Nederlands-getinte Kaapverdië op de Afrika Cup is ten einde. Senegal was in de achtste finale met 2-0 te sterk voor de eilandengroep en is door naar de kwartfinale. In Bafoussam eiste de Algerijnse scheidsrechter Lahlou Benbraham de hoofdrol op. Hij gaf liefst twee rode kaarten aan Kaapverdië, dat dapper speelde tegen de elf man van favoriet Senegal.

Vroege rode kaart

Al voor de aftrap zorgde scheidsrechter Benbraham voor gefronste wenkbrauwen. Hij wilde een minuut stilte initiëren voor de toeschouwers die gisteren overleden bij de wedstrijd van Kameroen tegen De Comoren. Na tien seconden floot de Algerijn echter al op zijn fluitje en vond hij het tijd dat de wedstrijd moest beginnen.

Ondanks dat sterpeler Sadio Mané de bal al in de tweede minuut op de paal poeierde, kon Kaapverdië verder prima standhouden. In de 21ste minuut werd Patrick Andrade echter weggestuurd. De middenvelder van Kaapverdië ging er hard in bij Pape Gueye en kon vroegtijdig douchen. Met een man meer had Senegal echter alle moeite om kansen te creëren en kwam in de eerste helft niet eens tot een schot op goal.

Tegen negen man lukt het wel

Ook in de tweede helft leek Senegal maar geen gaatje te vinden in de defensie van Kaapverdië, waar De Graafschap-speler Jeffry Fortes en de in Rotterdam geboren Garry Rodrigues en Jamiro Monteiro in de basis begonnen. Vanaf de 57ste minuut kwam Kaapverdië zelfs met negen man te staan. Doelman Vozinha kwam uit en botste op Sadio Mané. Hoewel het uitkomen wat wild was, leek Vozinha vooral voor de bal te gaan en had hij pech dat de hoofden van de twee spelers tegen elkaar aankwamen. De VAR riep scheidsrechter Benbraham naar de monitor en hij toonde vervolgens de discutabele rode kaart aan de groggy doelman.

Ook Mané had veel last van de botsing en leek even buiten westen te zijn geweest. Hij speelde toch door en dat was voor Senegal maar goed ook. In de 63ste minuut schoot hij een afgeslagen corner op fabuleuze wijze in de kruising. Eindelijk was de ban gebroken voor Senegal, dat er in blessuretijd ook nog 2-0 van maakte via Bamba Dieng.

Senegal is door, maar er zal vooral worden nagepraat over de rol van de Algerijnse scheidsrechter. Het avontuur van Jeffry Fortes, Garry Rodrigues, Jamiro Monteiro en Fortuna-speler Lisandro Semedo zit er op.