Nederland dankzij superaangever Dumfries ruim langs Griekenland in EK-kwalificatie

Soccrates Images

Het Nederlands elftal heeft een uitstekend resultaat geboekt in de EK-kwalificatie. In het Philips Stadion won Oranje met 3-0 van Griekenland, waardoor het nu met zes punten tweede staat in groep B.

Ronald Koeman kwam met een verrassende opstelling. Onder meer Daley Blind, Wout Weghorst en Marten de Roon, die door weinigen werden verwacht, mochten hun opwachting maken. De bondscoach besloot om af te stappen van zijn 4-3-3-opstelling en startte met vijf verdedigers, twee middenvelders en een driemans voorhoede.

Aangever Dumfries geeft Oranje vleugels

In de zestiende minuut kreeg Koeman zijn gelijk, want het was De Roon die Oranje op voorsprong zette met een droge knal. Hij moest er even op wachten, maar in zijn 38e interland was het voor het eerst raak voor het Nederlands elftal. De middenvelder was deze eeuw, tot aan de wedstrijd tegen Griekenland, de veldspeler met de meeste interlands zonder doelpunt.

Xavi Simons had ook een basisplaats en liet zich zien in de eerste helft. Eén keer was hij dicht bij een doelpunt, maar de Griekse doelman Odisseas Vlachodimos wist het afstandsschot knap te keren. Even later kreeg Simons weer de bal op weg naar de Griekse goal. Dit keer kwam hij met een pass op de opkomende Denzel Dumfries, die de bal op zijn beurt met gevoel bij de tweede paal neerlegde. Daar was het Cody Gakpo die de bal met de borst controleerde en vervolgens overtuigend binnenschoot.

Dumfries speelde een sterke eerste helft. Hij bekroonde zijn optreden tien minuten voor rust bijna met een doelpunt, maar hij vond de Griekse paal met een schot van buiten de zestien. Maar de 27-jarige vleugelverdediger bleef gaan en verzorgde een paar minuten later zijn derde assist van de wedstrijd. Dit keer op Wout Weghorst die zijn voorzet binnenkopte en Oranje daarmee op 3-0 zette.

Pro Shots

Zorgeloos naar zege

In de tweede helft was het allemaal een stuk minder sprankelend. Nathan Aké bleef in de kleedkamer achter. De verdediger liep in de eerste helft een blessure op. Oranje kwam er minder vaak uit dan in het eerste bedrijf, maar kwam zelf ook niet in de problemen. Er was nog wel een mooi moment voor Tijjani Reijnders, want de middenvelder van AC Milan mocht na 65 minuten zijn debuut maken. Oranje voetbalde de wedstrijd zorgeloos uit en stapte met een 3-0 zege van het veld.

Nederland neemt plek twee over

Dankzij de overwinning gaat Nederland over Griekenland heen in groep B. Beide landen hebben zes punten, maar het doelsaldo van Oranje is beter. Frankrijk gaat ruim aan de leiding met een foutloze score van vijftien punten uit vijf wedstrijden. Ierland is de nummer vier met drie punten en Gibraltar staat zonder punten onderaan.