Oranje stap dichter bij EK in Duitsland dankzij benutte strafschop Van Dijk

Pro Shots

Het Nederlands elftal is ondanks een matige wedstrijd in Athene een stap dichter bij het EK gekomen. In een wedstrijd vol penalty's won Oranje uiteindelijk met 0-1 van Griekenland.

Het duurde bijna twintig minuten voordat er voor het eerst richting goal geschoten werd. Tijjani Reijnders kreeg de bal uit een afgeslagen corner naast. Een minuut later was het weer Reijnders die het van afstand probeerde, maar nu stond de Griekse doelman Odisseas Vlachodimos in de weg. Het was het begin van een sterke fase van Oranje.

Gemiste strafschop Weghorst

Het overwicht leek zich na een klein half uur uit te betalen. Na een overtreding op aanvoerder Virgil van Dijk gaf scheidsrechter Hernández een strafschop. Wout Weghorst eiste de bal op, maar Vlachodimos koos de goede hoek. Daarna zakte het niveau in en kwam Nederland voor rust nauwelijks nog tot uitgespeelde kansen.

Pro Shots

Koeman greep in de rust in en verving verdediger Lutsharel Geertruida door aanvaller Donyell Malen. Meteen na rust koos Nederland dan ook vol de aanval, met een grote kans voor Steven Bergwijn tot gevolg, maar weer stond Vlachodimos in de weg. De 29-jarige keeper, die vorig jaar dicht bij een overgang naar Ajax was, redde katachtig.

Vervolgens kwam vijf minuten na rust Griekenland er voor het eerst in de wedstrijd uit. Spits Fotis Ioannidis, die Giakoumakis en Pavlidis op de bank hield, speelde Nathan Aké eenvoudig uit, maar schoot in het zijnet. Het vervolg van de wedstrijd stond in het teken van overleven en echt grote kansen werden er niet meer gecreëerd.

Tweede strafschop wel raak

In de blessuretijd kreeg Nederland opnieuw de kans om vanaf elf meter de score te openen, na een overtreding van de ingevallen Pavlidis op Denzel Dumfries. Dit keer was het aanvoerder Virgil van Dijk die de verantwoordelijk nam. De verdediger van Liverpool faalde niet en bezorgde Nederland de overwinning. Vervolgens claimde Nederland nog een strafschop, na een vermeende overtreding op de ingevallen debutant Brian Brobbey. In het tumult kreeg de Griekse bondscoach Gus Poyet een rode kaart. Na het checken van de VAR-beelden vond scheidsrechter Hernández het niet genoeg voor een penalty. Kort daarna floot de Spanjaard af en had Nederland de zwaarbevochten punten binnen.

Ierland wint eenvoudig van Gibraltar

In de andere wedstrijd in groep B won Ierland eenvoudig met 0-4 van Gibraltar. Nederland staat na deze overwinning tweede in de groep, met evenveel punten als Griekenland. Als Oranje één van de laatste twee wedstrijden, tegen Ierland en Gibraltar, wint is het geplaatst voor het EK. Nummer één Frankrijk was na de overwinning op Nederland, afgelopen vrijdag, al zeker van het toernooi in Duitsland.