Hercules zorgt voor ongekende bekersensatie door Ajax in krankzinnig duel uit te schakelen

Ajax hoopte in de tweede ronde van de TOTO KVNB Beker het teleurstellende jaar nog enigszins met een positief gevoel af te sluiten, maar het bekerduel tegen USV Hercules mondde uit in een ongekende blamage voor de Amsterdammers. De amateurclub uit de Derde Divisie zorgde voor een uitzonderlijk bekersprookje door Ajax met 3-2 uit het bekertoernooi te knikkeren, nadat Hercules in de slotfase nog een 2-0 voorsprong wist weg te geven.

Ajax begon met een flink aantal aanpassingen aan het bekerduel. Assistent Michael Valkanis, die wederom de honneurs namens interim-trainer John van 't Schip waarnam, besloot de basisopstelling op zes plekken te wijzigen ten opzichte van het competitieduel met PEC Zwolle (2-2). Zo maakte Tristan Gooijer zijn basisdebuut in de hoofdmacht en kregen onder andere Georges Mikautadze en Gastón Ávila weer eens de kans vanaf de aftrap.

Explosie van vreugde

Maar het was Hercules dat voor een sensationale openingsfase zorgde door na een kwartier op voorsprong te komen tegen Ajax. Jordi Paulina troefde Gastón Ávila bij de achterlijn af en legde de bal terug op Tim Pieters, die vervolgens eenvoudig het net wist te vinden. Een explosie van vreugde volgde in Stadion Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht, omdat het eigen sportcomplex van Herclus niet geschikt is voor het bekerduel.

En juist de Galgenwaard is bekend terrein voor Pieters. De 22-jarige doelpuntenmaker koos er twee jaar geleden voor om zijn contract bij Utrecht niet te verlengen en dus te stoppen met voetballen. Zo kon de voormalig Jong Utrecht-aanvaller zich volledig gaan richten op een rechtenstudie. "De kans dat ik ga slagen bij een maatschappelijke carrière is groter dan in het profvoetbal", zei Pieters daar destijds over.

Ook na de brutale openingstreffer zocht Hercules de aanval en kreeg het nog enkele kansen. Aan de andere kant van het kletsnatte vveld hield de ploeg van trainer René van der Kooij eenvoudig stand tegen Ajax. Doelpogingen van Amourricho van Axel Dongen en Georges Mikautadze brachten Hercules-keeper Pepijn Vonk niet in de problemen.

In de rust besloot Valkanis om drie wissels door te voeren. Carlos Forbs, Amourricho van Axel Dongen en Ávila bleven achter in de kleedkamer. Brian Brobbey, Benjamin Tahirovic en Ar'jany Martha moesten een absolute afgang zien te voorkomen.

Ongekende wedstrijdverloop

De tweede helft was echter nog geen tien minuten onderweg of Hercules kreeg een enorme mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen. Lars Vermeulen ging alleen af op het doel van Diant Ramaj, maar op het laatste moment kon de toegesnelde Jorrel Hato alsnog de inzet van Vermeulen blokkeren.

Maar een enorme bekersensatie werd het alsnog, want Pieters sloeg even later wederom toe: 0-2. De bekerheld uit Utrecht krulde de bal na een fraaie pass van Oussama Lahri fraai in de verre hoek. Al leek Hercules het nog volledig weg te geven. Brobbey en Akpom waren in de slotfase trefzeker voor Ajax en zo het nog een verlenging af te dwingen, maar in de blessuretijd maakte Mats Grotenbreg het bekersprookje compleet met het winnende doelpunt voor Hercules.