Feyenoord buigt na strafschoppen opnieuw voor AS Roma

ANP Foto

Feyenoord is wederom door AS Roma uitgeschakeld in een Europees clubtoernooi. In de tussenronde van de Europa League gingen de Rotterdammers na strafschoppen onderuit tegen de Romeinen (4-2). Net zoals in Rotterdam stond er na de reguliere speeltijd ook in Rome 1-1 op het scorebord.

Arne Slot verraste met Bart Nieuwkoop in de basis. Normaal gesproken wordt Nieuwkoop ingezet als rechtsback, maar in Rome startte hij als rechtsbuiten. Slot posteerde Nieuwkoop al eerder op de rechtsbuiten-positie. Dat was in de kraker tegen PSV in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker. De oefenmeester kon ook weer gebruik maken van Quinten Timber en Lutsharel Geertruida, die in het heenduel niet inzetbaar waren.

In Italië stond Feyenoord voor een moeilijke klus. Twee jaar geleden verloor Feyenoord de Conference League-finale van AS Roma. Vorig seizoen ging het mis tegen de Romeinen in de kwartfinales van de Europa League. Dus was de ploeg extra gebrand op een overwinning.

Wedstrijd in evenwicht

De Feyenoorders beleefden een droomstart in Rome. Na vijf minuten gespeeld te hebben, kwam Feyenoord via Santiago Giménez aan de leiding. Het was voor de spits de eerste treffer sinds 14 januari.

De ploeg van Slot kon echter niet lang van de voorsprong genieten. Tien minuten later kwam de wedstrijd alweer in evenwicht. Lorenzo Pellegrini plaatste de bal fraai in de verre hoek. Twee minuten daarvoor miste Mats Wieffer nog oog-in-oog met AS Roma-keeper Mile Svilar. Verder leverde de eerste helft weinig kansen op.

Dreigend Roma

Na rust moesten beide ploegen dus aan de bak om als winnaar uit de wedstrijd te komen. Vrijwel direct na de aftrap van de tweede helft probeerde Paulo Dybala via een volley op doel te schieten, maar Dávid Hancko kon de bal gemakkelijk blokken.

In de 70ste minuut voorkwam Timon Wellenreuther een gevaarlijke kans voor de Romeinen. Dybala stuurde Stephan El Shaarawy diep achter de laatste linie van Feyenoord, maar de keeper was alert en kwam op tijd zijn doel uit om de bal te redden.

Vlak voordat de reguliere speeltijd voorbij was moest AS Roma-verdediger Diego Llorente - na een kopduel met invaller Ayase Ueda - met een brancard het veld verlaten. Evan N'Dicka was zijn vervanger.

Verlenging

Na zes minuten blessuretijd kwam de reguliere speeltijd ten einde en werd er verlengd in Rome. De Rotterdammers gingen in de verlenging nadrukkelijk op zoek naar de treffer. Meerdere keren kwamen ze er gevaarlijk uit, maar de afwerking ontbrak.

In de laatste minuten van de verlenging kwam Feyenoord goed weg dankzij een redding van Wellenreuther. De keeper kon een schot van Romelu Lukaku met zijn vingertoppen wegwerken. Even later daarna vanuit een hoekschop kopt de Belg over en moet de wedstrijd beslist worden door strafschoppen.

Strafschoppenserie

Na twee rake strafschoppen van Ueda en Leandro Paredes was het Lukaku die als eerste miste. Maar Dávid Hancko wist vervolgens niet te profiteren van de misser en was ook niet trefzeker. Bryan Cristante schoot Roma op 2-1. Daarna kreeg Alireza Jahanbakhsh de bal niet langs keeper Svilar. Houssem Aouar schoot de Romeinen nog verder aan de leiding. Quilindschy Hartman schoot wel binnen, maar daarna deed Nicola Zalewski hetzelfde voor Roma en werd Feyenoord wederom uitgeschakeld door de Italianen.

De Conference en Europa League loting zijn vrijdag vanaf 12.00 uur LIVE te zien op ESPN.