Volksfeest barst los in Bergamo: Atalanta schakelt Liverpool ondanks nipte nederlaag uit in de Europa League

Atalanta kan ondanks een 0-1 nederlaag tegen Liverpool in de return van de kwartfinale in de Europa League feest vieren. Na de sensationele 3-0 overwinning op Anfield vorige week, was de opgebouwde marge voldoende voor Atalanta om zich bij de laatste vier teams te voegen. De ploeg van Gian Piero Gasperini bereikt zo voor het eerst sinds 1988 de halve finales van een Europees toernooi.

"Iedereen dacht vorige week dat het klaar was, maar het is nog niet beslist", waren de woorden van Liverpool-trainer Jürgen Klopp voorafgaand aan de return tegen Atalanta, nadat zijn ploeg een week geleden dus een pijnlijke nederlaag te verwerken kreeg. The Reds wisten wat het te doen stond in Bergamo: snel een doelpunt maken om de spanning enigszins terug te brengen.

Salah schiet strafschop raak

En dat lukte, want al na vijf minuten schoot Mohamed Salah vanaf elf meter zijn ploeg op voorsprong. De bal ging op de stip nadat verdediger Matteo Ruggeri hands maakte na een voorzet van Trent Alexander-Arnold. Salah schoot vervolgens overtuigend raak, waarna Liverpool op zoek ging naar meer met Salah als aanjager. Maar dat betekende niet dat alles lukte bij de Egyptische sterspeler, want aan het einde van de eerste helft liet Salah na om zijn tweede doelpunt van de avond te maken.

Na een fijne pass van Cody Gakpo, die net als aanvoerder Virgil van Dijk in de basis begon bij Liverpool, had Salah een vrije doortocht richting het doel van Juan Musso, die al ver voor zijn lijn was te vinden. Maar de doelpoging van Salah, een mislukte lob richting de verre hoek, ging ruim naast.

Atalanta houdt stand

Even later liet ook Atalanta zich zien. Teun Koopmeiners zorgde voor een enorme explosie van vreugde bij het thuispubliek met de gelijkmaker, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel, zag ook aanvoerder Marten de Roon nadat de VAR de lijnen had getrokken.

Klopp probeerde met drie wissels, onder andere Gakpo werd naar de kant gehaald, halverwege de tweede helft nog nieuw leven in de wedstrijd te blazen, maar dat was tevergeefs. Atalanta bleef hoog op het veld drukzetten en zorgde er zo voor dat Liverpool niet toekwam aan een slotoffensief. Atalanta neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van het duel tussen Marseille en Benfica.