Forsberg schiet Zweden langs Slowakije

Pro Shots

Zweden mag op het EK 2020 volop dromen van een plaats in de achtste finales. Na de 0-0 tegen Spanje behaalde de Scandinavische formatie in Sint-Petersburg een verdiende zege op Slowakije: 1-0. Emil Forsberg benutte in de 77e minuut een strafschop en beloonde daarmee Zweden voor een sterke fase in een overwegend teleurstellende wedstrijd.

Slowakije, dat Polen in de eerste groepswedstrijd met 2-1 de baas bleef, hield vanaf het begin veel spelers achter de bal. Zweden moest het spel maken, maar slaagde er niet in om de twee spitsen Marcus Berg en Alexander Isak in stelling te brengen. Ook het behoudende Slowakije wist amper iets te creëren. Daardoor verliep de eerste helft zonder veel opwinding.

Ook in het eerste kwartier na de rust gebeurde er amper iets. In het laatste halfuur gooide Zweden eindelijk de schroom van zich af en meteen ontstonden legio kansen. Met name Isak was een paar keer dicht bij de openingstreffer. Eerst schoot de oud-aanvaller van Willem II via een tegenstander net naast, daarna eindigde een kopbal van hem op het dak van het Slowaakse doel.

In de 71e minuut speelde Isak zichzelf met een mooie solo vrij. Doelman Martin Dubravka keerde het schot van de Zweedse spits bekwaam. Eerder had de Slowaakse keeper ook al een kopbal van Ludwig Augustinsson fraai gepareerd.

Een kwartier voor tijd ging Dubravka in de fout. Hij vloerde invaller Robin Quaison waarna Forsberg de strafschop benutte: 1-0. Daarna moest Slowakije de verdedigende stellingen wel verlaten, maar ook het slotoffensief stelde weinig voor.

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.