Sterk Ajax dendert na rust over Midtjylland heen

Pro Shots

Ajax heeft goede zaken gedaan in de Champions League. Na een karrenvracht aan kansen te hebben gemist in het eerste bedrijf, denderde Ajax in de tweede helft alsnog met volle kracht over Midtjylland heen: 3-1.

Aan kansen had de thuisploeg in de eerste helft geen gebrek. Met name Zakaria Labyad en Lassina Traoré kwamen meermaals in scoringspositie, maar wisten het net telkens niet te vinden. Als het niet Midtjylland-keeper Jesper Hansen was die Ajax van het scoren weerhield, dan verprutsten de Amsterdammers de kans zelf wel.

Hoe anders was dit in de tweede helft, waarin het ineens heel rap ging. Met name de openingstreffer van Ryan Gravenberch na anderhalve minuut spelen was van grote schoonheid: de jonge middenvelder controleerde bal, legde hem direct goed en pegelde van ver heel fraai binnen.

Na twee keer knipperen met de ogen was het direct weer raak. Op aangeven van Dusan Tadic controleerde Noussair Mazraoui de bal even knap als dat Gravenberch hem enkele ogenblikken daarvoor binnenschoot en de Marokkaans international schoof Ajax op een dikverdiende 2-0 voorsprong.

De honger naar meer was duidelijk terug te zien in het veldspel van de thuisploeg. Een kwartier na de scoreverdubbeling zette David Neres Ajax op 3-0 na goed voorbereidend werk van Traoré.

Vlak daarvoor kreeg Ajax nog een klap te verduren: Daley Blind moest met wat op het oog een hamstringblessure leek geblesseerd afhaken. Het lijkt het gevolg van het drukke speelschema van de regerend landskampioen en vormt een smetje op de verder vlekkeloze overwinning van de Amsterdammers.

Tien minuten voor tijd deed Midtjylland vanaf de strafschopstip nog wel wat terug, maar de zege van Ajax kwam niet meer in gevaar. De overwinning betekent dat Ajax in ieder geval overwintert in Europa: het kan de derde plek niet meer mislopen. De laatste twee speelrondes moeten gaan uitwijzen of het in 2021 in de Champions League of de Europa League verdergaat.

Groepsgenoot Atalanta zorgde voor een stunt door op bezoek bij Liverpool met 0-2 te winnen. Josip Ilicic en Robin Gosens maakten de doelpunten op Anfield. Drie weken geleden won Liverpool in Italië nog met 0-5.

Liverpool trad aan met veel wisselspelers. De ploeg van trainer Jürgen Klopp gaat door een ware blessuregolf, waarbij onder meer Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold en Joe Gomez kwetsuren opliepen.

Ajax en Atalanta komen door hun overwinningen allebei op zeven punten in groep D. Liverpool leidt met negen punten. Volgende week gaat Ajax op bezoek op Anfield, Atalanta ontvang Midtjylland.