Kwetsbaar Ajax sleept cruciale zege uit het vuur tegen Midtjylland

Pro Shots

Ajax heeft een uiterst belangrijke overwinning behaald in de Champions League op bezoek bij FC Midtjylland. De Amsterdammers wonnen nipt met 1-2 in Denemarken.

Het team van trainer Erik ten Hag beleefde een bliksemstart in Herning: binnen no-time stond het 0-2. Antony zette Ajax binnen de minuut op voorsprong na een goede aanval via Dusan Tadic en Quincy Promes.

Na 13 minuten pakte de doelman van Midtjylland een terugspeelbal in zijn handen en schoot aanvoerder Tadic via een indirecte vrije trap vanaf vijf meter Ajax op een comfortabele voorsprong.

Niet veel later bracht voormalig sc Heerenveen-speler Anders Dreyer de thuisploeg op overtuigende wijze terug in de wedstrijd: 1-2. Ajax was daarna enigszins de weg kwijt en kreeg aardig wat tegen in het verloop van de eerste helft.

In het tweede bedrijf leek Antony de bevrijdende 1-3 te maken, maar zijn tweede doelpunt werd door de VAR wegens buitenspel terecht afgekeurd. Ajax hield daarna stand en pakte zo een broodnodige zege in de Champions League.

En dat ondanks een zeer chaotische voorbereiding. Tadic, André Onana, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen testten maandag positief op corona, maar later volgde er alsnog een negatieve test voor de spelers. Ze kwamen dinsdag stuk voor stuk in actie tegen de kampioen van Denemarken. Klaassen viel na rust in. Hij arriveerde pas een paar uur voor het duel in Herning.

Over het hoe en waarom van positieve en vervolgens weer negatieve testen hoopt Ajax snel duidelijkheid te krijgen. "Want zo kan je geen beleid maken", zei directeur Edwin van der Sar.

Liverpool helpt Ajax

Liverpool won op bezoek in Bergamo met maar liefst 0-5 van Atalanta. Diogo Jota scoorde drie keer voor Liverpool, waar Georginio Wijnaldum basisspeler was. Hans Hateboer startte voor Atalanta, Sam Lammers viel in.

Halverwege de groepsfase leidt Liverpool met 9 punten, gevolgd door Ajax en Atalanta (4 punten) en Midtjylland (0 punten). Ajax heeft een beter doelsaldo (4-4) dan Atalanta (6-7). De nummers 1 en 2 van de poule overwinteren in de Champions League, de nummer 3 in de Europa League.