Oranje klopt Georgië in laatste test voor EK

Wout Weghorst
Pro Shots

Het Nederlands Elftal heeft de laatste voorbereidingswedstrijd voor het EK met 3-0 gewonnen van Georgië, de nummer 43 op de UEFA-ranking. Al in de tiende minuut kwam Oranje op voorsprong. Dumfries werd in het strafschopgebied neergelegd en Memphis benutte de penalty. De 7500 toeschouwers in de Grolsch Veste gingen er eens goed voor zitten en vijf minuten later was het bijna 2-0. Memphis kon de bal bij de tweede paal intikken maar keeper Loria redde knap. Het leek de opmaat voor meer kansen of doelpunten maar in de volgende twintig minuten was Georgië gevaarlijker. Pas in de 38e minuut kwam Wout Weghorst, die wederom de voorkeur kreeg boven Luuk de Jong en Donyell Malen, weer in de buurt van een treffer. Vlak voor rust was Frenkie de Jong met een schot van afstand ook nog gevaarlijk. In de rust wisselde Oranje één keer, Nathan Aké kwam voor Daley Blind. In de 55e minuut maakte Wout Weghorst zijn eerste doelpunt als international. Na een steekballetje van Memphis kon hij van dichtbij afronden. Tien minuten later waren de bezoekers dichtbij de aansluitingstreffer. Na een korte corner ging het laatste tikje van Gvilia nét naast. In de 66e minuut wisselde De Boer drie keer: Weghorst, De Jong  en Wijnaldum maakten plaats voor Klaassen, Gravenberch en Malen. Koud tien minuten in het veld maakte ook Gravenberch zijn eerste doelpunt in Oranje. Na een schot van Memphis kon hij de rebound eenvoudig binnen koppen. Daar bleef het bij, ook Berghuis en Van Aanholt kregen nog een kwartier speeltijd. Zeker geen gala-voorstelling maar wel een ruime overwinning precies een week voor het EK voor Nederland start.

Rentree Blind en Stekelenburg

Daley Blind speelde zijn eerste wedstrijd sinds de enkelblessure die hij op 30 maart in het uitduel met Gibraltar opliep. De 31-jarige Blind moest zich laten opereren en kwam de afgelopen maanden niet meer in actie. Hij verving Matthijs de Ligt die afgelopen woensdag nog startte in de oefenwedstrijd tegen Schotland maar nu kampt met liesklachten. De enige andere wijziging in de opstelling was al aangekondigd door bondscoach Frank de Boer, Maarten Stekelenburg stond op doel in plaats van Tim Krul. Het was zijn eerste interland sinds 13 november 2016.

Opstelling Nederland: Stekelenburg; Dumfries, Timber, De Vrij, Blind en Wijndal; De Roon, Wijnaldum en Frenkie de Jong; Weghorst en Depay.

Het Nederlands Elftal speelt op 13 juni de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne, daarna volgen de groepswedstrijden tegen Oostenrijk en Noord-Macedonië. Allen in de Johan Cruijff Arena.