Eerste Europese finale voor Villarreal, Manchester United tegenstander in eindstrijd

Villarreal schakelt Arsenal uit
Pro Shots

De finale van de Europa League gaat tussen Villarreal en Manchester United. De Spanjaarden speelden donderdag, na de 2-1 thuiszege, gelijk bij Arsenal: 0-0. Manchester United verloor met 3-2 bij AS Roma, maar had de eerste wedstrijd tegen de Romeinen met grote cijfers (6-2) gewonnen.

Villarreal bereikte voor de eerste keer een Europese finale. De club uit de gelijknamige stad strandde deze eeuw vier keer in de halve finale van een Europees toernooi. Bij de vijfde poging was het dus wel raak. Uitgerekend Arsenal, dat Villarreal in 2006 uitschakelde in de halve finale van de Champions League, werd verslagen.

Aubameyang

Arsenal had de eerste wedstrijd in Spanje dus met 2-1 verloren en moest in Londen op jacht naar een doelpunt. Pierre-Emerick Aubameyang was in de eerste helft dicht bij een doelpunt, maar hij schoot de bal tegen de paal. In de 79e minuut had Aubameyang, die onlangs zijn rentree maakte na een malariabesmetting, Arsenal opnieuw aan een voorsprong kunnen helpen. De aanvoerder kopte de bal tegen de paal. De ploeg van Mikel Arteta probeerde met invallers Alexandre Lacazette en Willian nog een beslissing te forceren, maar zonder succes.

Terwijl Villarreal voor de eerste keer in een Europese finale staat, is dat zeker niet het geval voor trainer Unai Emery. De Spanjaard, eerder werkzaam bij Arsenal, won met Sevilla al drie keer de Europa League. Bovendien bereikte Emery ook met Arsenal de eindstrijd van de Europa League. Chelsea bleek toen in de finale veel te sterk: 4-1.

Van de Beek

Manchester United is de tegenstander van Villarreal op 26 mei in Gdansk. De ploeg van Ole Gunnar Solskjaer was na de eerste wedstrijd in de halve finale al vrijwel zeker van een ticket voor de eindstrijd. Na de eerdere 6-2 zege op AS Roma verloor Manchester United, met Donny van de Beek in de basis, in Rome: 3-2.

Edinson Cavani (34), tijdens het eerste duel met AS Roma goed voor twee doelpunten en twee assists, maakte in de eerste helft de openingstreffer voor Manchester United. Edin Dzeko (35) was na rust verantwoordelijk voor de gelijkmaker, waarna Bryan Cristante enkele minuten later al voor de 2-1 zorgde.

Cavani maakte een einde aan de opleving van de Romeinen. De Uruguayaan kopte de bal binnen na een voorzet van Bruno Fernandes: 2-2. AS Roma, met Rick Karsdorp in de basis, won het duel uiteindelijk wel. Invaller Nicola Zalewski bepaalde de eindstand op 3-2.

Desondanks kan Manchester United zich opmaken voor de finale van de Europa League, voor de tweede keer in vier jaar. In 2017 was de ploeg in de eindstrijd te sterk voor Ajax.