Titelverdediger Oranje opent EK met gelijkspel tegen Zweden

Soccrates Images

De Nederlandse vrouwen zijn het EK begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Zweden, de nummer twee van de wereld. Oranje is na de eindzege in 2017 de titelverdediger op het Europees kampioenschap in Engeland en heeft met dit gelijke spel de eerste test achter de rug.

De teams moesten duidelijk hun draai zien te vinden in de eerste helft. Het zag er op sommige momenten wat onwennig uit. Zo ook bij keepster Sari van Veenendaal die vroeg in de wedstrijd haar medespeelsters Lynn Wilms en Stefanie van der Gragt torpedeerde. Alle drie de vrouwen gingen tegen de grond, maar vervolgden de wedstrijd nadat het spel een tijdje stillag.

Uiteindelijk kon Van Veenendaal niet verder, waardoor de wedstrijd voor haar al na twintig minuten ophield. Voor haar kwam Daphne van Domselaar in de plaats, de keepster van FC Twente. Zij speelde tot nu toe slechts één interland en dat was in februari tegen Finland op het Tournoi de France. Toen won Oranje met 0-3.

Zweden op voorsprong

Na een halfuur noteerde Nederland het eerste schot op doel. Jill Roord probeerde het maar eens van afstand, maar haar schot was een makkelijke prooi voor de 39-jarige doelvrouw Hedvig Lindahl. Vijf minuten later kwam Zweden gevaarlijk op via rechts. Aniek Nouwen werd door haar benen gespeeld en de bal kwam laag en hard voor. Jonna Andersson kreeg de bal op een presenteerblaadje en schoot de bal onder Van Domselaar door: 0-1.

Na de tegentreffer gaf Nederland gelijk een reactie in de vorm van een schot op doel van Lieke Martens. Het waren echter alleen maar speldenprikjes die Oranje uitdeelde. De echte grote kansen bleven uit voor de ploeg van Mark Parsons. De bondscoach zag vijf minuten voor rust ook nog Nouwen uitvallen met een enkelblessure. Marisa Olislagers verving haar in de Nederlandse defensie. Dominique Janssen, die ondanks lichte klachten kon starten, verhuisde naar het centrum en Olislagers nam haar vertrouwde linksback-positie in. Door al het oponthoud kwamen er zeven minuten bij in de eerste helft, maar ook in die blessuretijd bleef het bij 0-1.

Nederland naast Zweden

Ondanks de tegenslagen in de eerste helft kwam Nederland goed uit de kleedkamer. Dit resulteerde ook al snel in een doelpunt. Na een aanval die door Vivianne Miedema werd opgezet was het uiteindelijk Jill Roord die in de 52ste minuut de eerste goal van Oranje op dit EK maakte: 1-1.

In de tweede helft liet Miedema zich meerdere keren zien. Ze droeg de aanvoerdersband na het uitvallen van Van Veenendaal en was als aanvoerdster veel betrokken bij het spel. Op het middenveld blonk Jackie Groenen uit, die zowel aanvallend als verdedigend er belangrijk was voor de Oranjevrouwen.

Slotfase

Door de 1-1 stand werd het een spannende slotfase. In de 77ste minuut leek Roord op weg naar haar tweede treffer van de wedstrijd. Na goed werk van Groenen en Miedema kwam Roord in scoringspositie, maar tot een schot kwam het uiteindelijk niet. Voor het laatste kwartier besloot Parsons nog frisse krachten in te brengen. Zo kwam Victoria Pelova voor Daniëlle van de Donk, die ook wat aangeslagen was, en Lineth Beerensteyn verving doelpuntenmaker Roord.

Veel kansen leverde de slotfase niet meer op. Fridolina Rolfö zorgde nog wel voor gevaar met een afstandsschot in de 87ste minuut, maar haar inzet werd gekeerd door Van Domselaar. Zo eindigde de wedstrijd in 1-1.

Groep C

Eerder op de avond stonden de andere twee landen uit groep C, Portugal en Zwitserland, tegenover elkaar. Dat duel eindigde in een 2-2 gelijkspel nadat Zwitserland binnen vijf minuten al op een 0-2 voorsprong was gekomen. Alle vier de landen staan na een speelronde nu dus op één punt.