Oranje verslaat Wales na enerverende extra tijd

Nederland is na een overwinning op België ook tegen Wales erin geslaagd een zege te boeken. Na een enerverende extra tijd waarin twee keer werd gescoord werd het 1-2 voor het team van Louis van Gaal.

Genoeg om vooraf over te discussiëren, want bij Nederland koos Louis van Gaal voor elf andere namen ten opzichte van het Nations League-duel met België van vrijdag. Daarbij twee debutanten, want Jerdy Schouten en Jordan Teze maakten hun debuut in het Nederlands elftal. Bij Wales was er ook het een en ander gewijzigd. Zeven andere namen stonden er in de basis in vergelijking tot de wedstrijd waarin het land zich plaatste voor het WK ten koste van Oekraïne.

Hoogtepunt van de eerste helft speelde zich na twee minuten en 43 seconden al af. Jordan Teze haalde Daniel James naar de grond en kreeg zo zijn eerste gele kaart in het Nederlands elftal. Dat bleek de snelste ooit, want Orlando Trustfull had dit record in zijn handen toen hij in 1995 na 9 minuten geel kreeg tegen Wit-Rusland. Verder was het een gezapige eerste helft. Mark Flekken moest alleen in actie komen toen Harry Wilson hem testte uit een vrije trap van afstand. Oranje zelf creëerde ook niet erg veel. Na 43 minuten kreeg Cody Gakpo een mogelijkheid nadat Wout Weghorst over de bal heen trapte. Zijn schot ging via een Welsh been naast de goal.

De laatste keer dat Nederland in de eerste helft tot een schot op goal kwam was op het EK, toen Nederland verloor van Tsjechië in de achtste finales. Veel veranderen deed Van Gaal echter niet in de rust. Bij Wales was er één wijziging: doelman Danny Ward werd vervangen door Adam Davies. Net in de goal of niet, Davies deed het aanmerkelijk slechter dan zijn voorganger. Vijf minuten na rust speelde Schouten middenvelder Teun Koopmeiners aan en met zijn mindere rechterbeen verschalkte de Atalanta-speler Davies in de lange hoek: 0-1.

Cody Gakpo leek daar een paar minuten later een tweede treffer aan toe te voegen, maar stond in buitenspelpositie op het moment van aanspelen. Noa Lang probeerde na 71 minuten een schitterende treffer te produceren, maar vond wel Davies op zijn weg naar een goal. Wales, dat thuis een voortreffelijke reeks kan overleggen, produceerde amper goede kansen. Tot de extra tijd was aangebroken. Connor Roberts kreeg op rechts alle tijd om een voorzet te geven en vond Rhys Norrington-Davies, die goed inkopte. Toch was dat niet genoeg voor een punt voor Wales. Uit de eerstvolgende aanval dartelde invaller Frenkie de Jong zich vrij, stuurde Tyrell Malacia de diepte in en met een voorzet bediende hij Wout Weghorst, die zijn derde interlandgoal maakte in 14 wedstrijden.

Nederland gaat aan kop in de poule van de Nations League. Polen, dat eerder won van Wales ging in Brussel onderuit tegen de Belgen. De Rode Duivels staan op doelsaldo tweede plaats, na de grote 1-4 nederlaag tegen Nederland van vrijdag was de 6-1 overwinning tegen de Polen daarvoor genoeg.