Leicester ontzegt PSV in slotfase toegang tot halve finale

ANP Foto

PSV is er niet in geslaagd om de eerste Europese halve finale te bereiken sinds 2006. Nadat de Eindhovenaren lang op een 1-0 voorsprong stonden, was Leicester City in de laatste 13 minuten twee keer trefzeker, om zo het duel volledig om te buigen: 1-2. Op basis van de sterke tweede helft van de Britten een terechte uitslag, maar pijnlijk is het in Eindhoven zeker.

De ploeg startte zonder Olivier Boscagli, die de rest van het seizoen lijkt uitgeschakeld met een zware knieblessure, waardoor Mauro Júnior begon als rechtsback en Jordan Teze speelde in het centrum. Leicester, dat aantrad met dezelfde elf als in de heenwedstrijd, zorgde voor een open wedstrijd in de eerste helft van de kwartfinale. Met speldenprikjes trachtte de ploeg van Brendan Rodgers de Eindhovenaren in het begin van de wedstrijd pijn te doen.

Dat lukte niet, waarna het elftal van Roger Schmidt na tien minuten steeds meer aan voetballen toe kwam. Dat leverde voor Mario Götze na 13 minuten voetballen de eerste grote kans van de wedstrijd op, maar de Duitser schoot een bal hard tegen de Deense klauwen van Kasper Schmeichel aan. Ook Leicester kreeg een grote mogelijkheid, Harvey Barnes had vrije doortocht richting Yvon Mvogo, had de bal zelfs af kunnen spelen, maar faalde op het beslissende moment.

Recordhouder Zahavi

Een persoonlijke fout aan Britse kant leverde vervolgens de voorsprong op voor PSV. Leicester City-speler Youri Tielemans leverde na 27 minuten de bal in bij Mario Götze, die met een subtiel tikje Eran Zahavi de kans gaf om te schieten. Met een schuiver in de lange hoek maakte de Israëlische spits vervolgens de openingstreffer van het duel: 1-0. Zijn achtste doelpunt in Europa dit seizoen en daarmee gedeeld recordhouder voor PSV.

Daar lieten The Foxes het niet bij zitten. James Maddison kwam tot twee keer toe een paar centimeters van het doel af met zijn inzet. Een keer werd een omhaal van de lijn gehaald door Teze, die de andere keer zijn schot blokte. Zo was Leicester City meer dan gevaarlijk voor rust, liet het de indruk achter minimaal gelijkwaardig te zijn aan PSV, maar faalde het in de laatste fase van het spel.

Rodgers bracht in de rust Patson Daka en Ademola Lookman voor Barnes en Albrighton en dat leverde meteen een hele moeilijke fase op voor de thuisploeg. Daka is watervlug en liep met enige regelmaat weg uit de rug van Ramalho en dat bracht groot gevaar voor de thuisploeg. Maar ongeduld in de afronding verstoorde de kansen op een doelpunt van de Zambiaan.

Maddison maakt af

Het bleek een voorbode op iets wat niet uit kon blijven. Aan Maddison drie schot kansen gunnen, is wachten op problemen. De Brit zag hoe invaller Ayoze Pérez verdediger Ramalho simpel uitspeelde op de achterlijn om vervolgens zijn medespeler te bereiken. Niet eens super zuiver, maar wel met de vaart van een straaljager schoot de Engels international de bal achter Mvogo: 1-1.

Daar bleef het niet bij. Met 87 minuten op de klok werd de ellende erger voor PSV. Ricardo Pereira, de man die vorige week nog Cody Gakpo omver schoffelde in de heenwedstrijd, was de man die een rebound van Daka voor leeg doel in kon schieten. Mvogo bleek niet in staat de bal verder weg te keren, waarna de Portugees international Leicester naar zijn eerste Europese halve finale ooit schoot: 1-2.