Nederland in slotfase onderuit in Duitsland

ANP Foto

Nederland heeft dinsdagavond in de slotfase verloren van Duitsland. Op een dramatisch veld in het Deutsche Bank Park in Frankfurt eindigde het oefenduel tussen de buurlanden in 2-1.

Al na vier minuten kwam Oranje op voorsprong. Na een foute pass van Maximilian Mittelstädt nam Memphis Depay de bal over. De aanvaller bleef rustig en speelde de inlopende Joey Veerman met een leep boogballetje vrij. Veerman plaatste de bal vervolgens bekeken in de verre hoek, achter Ter Stegen: 0-1. Na de openingstreffer nam Duitsland gelijk het initiatief.

Lang had Mittelstädt niet nodig om zijn fout goed te maken. De Stuttgart-verdediger ontving de bal na elf minuten net buiten het zestienmetergebied en haalde prachtig uit met zijn linker. De bal vloog via de onderkant van de lat achter Oranje-doelman Bart Verbruggen.

Duitsland bleef aandrukken in de eerste helft en werd via Jamal Musiala, Ilkay Gündogan en Kai Havertz gevaarlijk, maar Verbruggen lette goed op.

Ook Oranje was dicht bij de voorsprong in de eerste helft. Een slimme vrije trap-variant van Daley Blind werd goed terug gekopt door Matthijs de Ligt, maar Donyell Malen kwam net tekort.

Tweede bedrijf

In het tweede bedrijf werd Oranje een stuk gevaarlijker dan in de eerste helft. Na rust kreeg de ploeg van Koeman een grote kans na een fout in de opbouw bij de Duitsers. Tijjani Reijnders, die in de tweede helft een wat centralere rol vertolkte, raakte de bal compleet verkeerd en schoot over. Even later kreeg Memphis een nog grotere kans, na goed voorwerk van Malen, maar ook hij had het vizier niet op scherp staan.

Halverwege de tweede helft verliet Reijnders het veld, waardoor Quinten Timber zijn debuut kon maken. Daarmee werd hij de 26ste debutant onder Koeman.

Uitblinkende Verbruggen

Ook Duitsland kreeg mogelijkheden. Pogingen van Mittelstädt, Musiala en invaller Thomas Müller werden uitstekend gepakt door Verbruggen. In de slotfase waren het de Duitsers die aandrukten en lange tijd leek dat het duel door de uitblinkende Verbruggen gelijk bleef. Tot de 85ste minuut.

Een hoekschop van Toni Kroos kwam op opmerkelijke wijze tegen het lichaam van invaller Niclas Füllkrug aan, waarna de bal tergend langzaam naar de hoek stuiterde. Wederom leek het dat Verbruggen een doelpunt voorkwam, maar de doellijntechnologie in Frankfurt gaf aan dat de bal over de lijn was: 2-1. Daarmee werd ook gelijk de eindstand bepaald.