Oranje wint zonder te overtuigen met ruime cijfers van Schotland

Het Nederlands elftal heeft de oefenwedstrijd tegen Schotland met 4-0 gewonnen. De ruime cijfers camoufleerde het feit dat Oranje een zeer povere wedstrijd speelde. De veelbesproken Georginio Wijnaldum luisterde zijn rentree in Oranje op met een goal.

Oranje trad vrijdagavond aan in een 4-3-3-formatie. De voorhoede bestond uit Xavi Simons, Cody Gakpo en Memphis Depay, die teruggekeerde van een blessure. Op het middenveld koos Ronald Koeman verrassend voor Wijnaldum. Voor de 33-jarige routinier was het weer zijn eerste interland in negen maanden. Mats Wieffer en AC Milan-revelatie Tijjani Reijnders maakten het middenveld compleet. In het hart van de verdediging had Koeman een plekje ingeruimd voor Lutsharel Geertruida en Virgil van Dijk. Jeremie Frimpong en Nathan Aké begonnen als vleugelverdedigers. Zoals al eerder aangekondigd stond Mark Flekken onder de lat.

Schotland de bovenliggende partij

Het Nederlands elftal begon niet goed aan het duel. Schotland nam het initiatief en had met name het middenveld stevig in handen. Zowel Wieffer als Reijnders leden veel balverlies in het eerste kwartier. Het leidde niet veel later tot de eerste grote kans van het duel. Ryan Christie kopte op doel na een strakke voorzet van Nathan Patterson, maar Oranje-doelman Flekken bracht op spectaculaire wijze redding.

Na iets meer dan een half uur spelen ging Gakpo na een snelle combinatie met Memphis neer in het strafschopgebied. Even dachten ze bij Oranje aan een penalty, maar het was een overduidelijke schwalbe van de vleugelaanvaller van Liverpool. Oranje kwam niet in het spel en bleef slordig aan de bal.

Vijf minuten voor rust was daar uit het niets Reijnders. Met een geweldig afstandsschot van 25 meter streepte hij de bal in de kruising. Zo opende Reijnders met zijn eerste goal in het Nederlands elftal de score in een wedstrijd die tot dan toe op slot zat.

Pro Shots

Oranje herstelt zich in tweede bedrijf

Ook in de tweede helft was Schotland veelvuldig in balbezit. De eerste grote kans was echter voor het Nederlands elftal. Memphis draaide heerlijk weg bij zijn tegenstander maar zijn poging werd knap gekeerd door de boomlange doelman Gunn. Nog geen minuut later alweer een grote kans voor de Schotten. Flekken bracht redding op een schot van John McGinn.

Na een uur spelen volgde een levensgrote kans voor Schotland, nadat Wieffer op simpele wijze de bal verloor. Shankland ging vervolgens alleen op Flekken af, maar raakte de lat. Wieffer werd vervolgens meteen naar de kant gehaald. Hij werd vervangen door Joey Veerman. Ook Frimpong ging naar de kant, Denzel Dumfries nam zijn plaats in op de rechterflank.

In de 72ste minuut kon er opnieuw gejuicht worden bij Oranje. De veelbesproken Wijnaldum kopte fraai raak na een voorzet van Gakpo. Voor Wijnaldum was het alweer zijn 28ste doelpunt voor het Nederlands elftal. Een kwartier voor tijd voerde Koeman opnieuw twee wissels toe. Memphis en Simons verlieten het veld voor Wout Weghorst en Donyell Malen.

Pro Shots

Nederland kwam daarna niet meer in de problemen. Het ging zelfs een stuk beter spelen en de invallers lieten zich gelden. Oranje kwam op 3-0 voorsprong via Weghorst, die scoorde uit een corner van Veerman. De krachten vloeiden weg bij tegenstander Schotland. Dat resulteerde twee minuten later in een doelpunt van die andere invaller: Malen. Hij rondde af na een heerlijke pass van uitblinker Reijnders: 4-0.