Fris Oranje droogt Turkije af en heeft alles weer in eigen hand in groep G

Pro Shots

Het Nederlands elftal heeft in eigen huis met 6-1 gewonnen van Turkije. Memphis Depay was met drie doelpunten de grote man aan de zijde van Oranje.

Fantastisch begin

Het Nederlands elftal begon geweldig tegen in de Johan Cruijff Arena. Al in de eerste minuut zette Davy Klaassen Oranje op voorsprong. Virgil van Dijk verstuurde een heerlijke lange bal die bij Berghuis terechtkwam. Berghuis kreeg de bal uiteindelijk bij Klaassen, die een een-tweetje aanging met Memphis en vervolgens van dichtbij kon binnenschieten. Een droomstart voor de mannen van Louis van Gaal!

Niet lang daarna kwam Nederland via een schitterende treffer op 2-0. Weer eisten Klaassen en Memphis de hoofdrol op. Weer was het een een-tweetje, maar dit keer was de volgorde andersom. Memphis speelde Klaassen aan met een wippertje, de middenvelder gaf bal vervolgens acrobatisch terug op de spits van Barcelona en hij aaide de bal heerlijk in de verre hoek.

Nog voor rust kreeg Nederland een strafschop na een wilde tackle van Çağlar Söyüncü. Hij haalde Davy Klaassen onderuit in de zestien en dus mocht Memphis aanleggen. In Istanbul miste hij nog een strafschop tegen de Turken, maar dit keer koos Memphis voor een heerlijke Panenka.

Söyüncü kreeg na zes minuten na de strafschop tot overmaat van ramp ook nog een rode kaart en dus moesten de Turken de hele tweede helft met tien man verder.

Oranje werkt aan doelsaldo

In de tweede helft was duidelijk zichtbaar dat de Turken met tien man speelden. Nederland had totale controle over de wedstrijd en kwam al snel op 4-0. De 27-jarige spits was het eindstation van een aanval waarbij Bergwijn een fraaie bal gaf op Berghuis. Die laatste hield het overzicht en kopte de bal terug op Memphis, die op zijn beurt van dichtbij kon binnenkoppen. Het betekent dat de aanvaller nu in totaal op 33 treffers voor Oranje staat. Hij komt daarmee op gelijke hoogte met niemand minder dan Johan Cruijff.

Invaller Guus Til zette Nederland op 5-0. Teun Koopmeiners stuude zijn AZ-maatje met een splijtende pass diep. Til kapte een verdediger uit en schoot rustig binnen.

Daarna werd het ook nog 6-0. Een andere invaller, Donyell Malen, was sinds zijn invalbeurt op zoek naar een treffer en kreeg die uiteindelijk ook. Debutant Devyne Rensch legde de bal goed breed op Malen en de aanvaller van Borussia Dortmund schoot keurig binnen.

Enige smetje: de 6-1 en een blessure voor Virgil van Dijk. Justin Bijlow gaf een zwakke bal in de richting van de aanvoerder. Hij was later bij de bal dan Turkse invaller Halil Dervisoglu, via Dervisoglu en Bijlow kwam de bal voor de voeten van Under, die hem in een leeg doel kon schieten.