Eerste zege Frank de Boer, Wijnaldum leidt Oranje langs Bosnië

Het Nederlands elftal heeft voor het eerst gewonnen onder Frank de Boer. Thuis tegen Bosnië en Herzegovina werd er gewonnen met 3-1. Georginio Wijnaldum, bij afwezigheid van Virgil van Dijk de captain, was twee keer trefzeker.

De thuiszege betekent een mooie opsteker voor De Boer, die een kleine twee maanden geleden Ronald Koeman opvolgde. De Boer debuteerde met een nederlaag tegen Mexico (0-1) en zag Oranje achtereenvolgens gelijk spelen tegen Bosnië en Herzegovina (0-0), Italië (1-1) en Spanje (1-1).

Oranje begon met Owen Wijndal en Davy Klaassen in de basis. Aanvoerder Georginio Wijnaldum maakte in het eerste kwartier twee treffers en staat nu op twintig doelpunten voor het Nederlands elftal. Op aangeven van Dumfries werkte Wijnaldum de bal al in de zesde minuut van dichtbij binnen. De middenvelder scoorde na een klein kwartier spelen opnieuw, dit keer nadat Steven Berghuis de bal met zijn hoofd voor het doel legde. Een treffer van Luuk de Jong werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Oranje kwam bij een paar counters van Bosnië goed weg.

Kort na rust viel de derde treffer alsnog, via Memphis. Nederland maakte daarmee in één duel net zoveel doelpunten als tijdens de vorige zes interlands. Na een dekkingsfout van Stefan de Vrij scoorde Smail Prevljak tegen: 3-1. Net als Wijnaldum staat Memphis nu ook op twintig goals in Oranje.

De overwinning was vooral belangrijk met het oog op de kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar. Nederland moet komende week op de wereldranglijst bij de eerste tien Europese landen staan om bij de loting in december groepshoofd te zijn en dat kan na de zege op Bosnië normaal gesproken niet meer misgaan.