Ajax klaar in Champions League na zeperd tegen Liverpool

Ajax heeft in de eigen Johan Cruijff Arena met 3-0 verloren van Liverpool. De Amsterdammers deden een halfuur mee, maar daarna was de Engelse grootmacht veel te sterk. Doelpunten van Mo Salah, Darwin Núñez en Harvey Elliott deden Ajax de das om.

Alfred Schreuder koos ervoor om met Brian Brobbey in de spits te beginnen. Net als de afgelopen duels in de Eredivisie kreeg de jonge spits de voorkeur boven Mohammed Kudus. Opvallend was ook dat Daley Blind als linksback begon en Calvin Bassey weer in het centrum geposteerd stond.

Openingsfase

Na de dubbele zeperd tegen Napoli had Ajax wat goed te maken in de Champions League. Dat leek Alfred Schreuder zijn ploeg ook goed duidelijk te hebben gemaakt. Al na drie minuten kreeg Berghuis een levensgrote kans op de openingstreffer. Hij kon vrij inschieten met zijn rechterbeen maar raakte de paal.

De Amsterdammers bleven goed voetballen en dat resulteerde na ruim een halfuur in weer een kans om de wedstrijd open te breken. Ditmaal kon Dusan Tadic vrij inschieten, maar het schot van de Ajax-aanvoerder werd geblokt. De ploeg van Alfred Schreuder deed zich tekort in het eerste halfuur en de misser van Tadic leek Liverpool wakker te schudden. Na naïef verdedigen van Sanchez zette Jordan Henderson met buitenkant Salah vrij voor Remko Pasveer. De Egyptische vedette, die toen nog niet veel van zich had laten zien, zette de doelman van Ajax te kijk: 1-0 Liverpool.

Vlak voor rust kwam Ajax nog heel goed weg. Binnen drie passes stond Liverpool vanaf de eigen helft voor het Ajax-doel. Maar na een fenomenale aanval was het de gigantische misser van Núñez die Ajax in de wedstrijd hield.

Maar na de thee waren de Amsterdammers het helemaal kwijt. Vlak na rust kon Núñez een corner vrij inkoppen voor de 2-0 en een paar minuten later was het Elliott die na slap verdedigen de 3-0 snoeihard binnenschoot. De ploeg van Jürgen Klopp voetbalde de wedstrijd rustig uit en plaatste zich gemakkelijk voor de volgende ronde van de Champions League.

Overwintering lijkt zeker

Ondanks de nederlaag lijkt Ajax wel zeker van Europese overwintering. Doordat Napoli in eigen huis won van Rangers rest zo goed als zeker de Europa League voor de Amsterdammers. Ajax wist de eerste Champions League-wedstrijd met 4-0 te winnen van de Schotse ploeg waardoor het met 3-0 mag verliezen op Ibrox.